Jaké železo užívat, aby vaše imunita zůstala silná a bojeschopná?

Naše imunita výrazně závisí na správném složení střevní mikroflóry. Odborníci tvrdí, že střevní mikrobiota člověka tvoří 70–80 % celkového imunitního systému. Každý člověk má jedinečné složení střevních mikroorganismů, je to něco jako otisk prstu. Již z těchto informací je zřejmé, že vliv lidského střeva na imunitu je obrovský. Je velmi důležité, aby se ve střevě nacházely mikroorganismy, které jsou pro naši imunitu prospěšné. Na druhé straně potřebujeme eliminovat, tedy snižovat, možnost množení nevhodných chorobných (patogenních) mikroorganismů, které nám imunitu snižují.

Několik druhů patogenních mikroorganismů se nachází ve střevní mikrobiotě i za normálních okolností, avšak jen v malém množství. A pokud neexistují podmínky potřebné pro růst a množení těchto patogenních mikrobů, tak jsou zdravé mikroorganismy ve výrazné převaze. Naše střevní mikrobiota je zdravá a imunita je bojeschopná.

Většinou je naše střevní mikrobiota je zdravá a imunita je bojeschopná

Když se však tyto nevhodné bakterie rozmnoží, dostanou se do převahy nad prospěšnými. Naše střevní flóra se změní, prospěšné mikroorganismy jsou na ústupu a zároveň se výrazně snižuje naše imunita. Důkazem a fyzickým projevem pomnožení nezdravých bakterií ve střevě je nadýmání, křeče, zácpa nebo průjem.

Na složení střevní mikrobioty má vliv i typ železa, kterým doplňujeme jeho nedostatek v těle

Železo je esenciální prvek, který je pro náš život naprosto nezbytný. Nachází se zejména v červených krvinkách v hemoglobinu, kde pomáhá přenášet kyslík. K tvorbě hemoglobinu potřebujete mít dostatečné zásoby železa. Je ale nutné dbát na správný výběr užívaného železa, abyste zároveň neohrozili svoji střevní mikrobiotu a tím i imunitu. V aktuální roční době je udržování bojeschopné imunity klíčové. Pro rizikové pacienty s nemocným srdcem, se sníženou imunitou, diabetiky, pro ženy se silným menstruačním krvácením, starší občany či těhotné ženy je kvalitní imunita, připravená k boji s koronavirem, zimními virózami, chřipkami a jinými sezónními nemocemi velmi důležitá, přímo až život zachraňující. Tato onemocnění se často projevují postižením dýchacích cest, kdy je ohroženo zásobování těla kyslíkem. Proto je důležité udržovat hladinu hemoglobinu v krvi v normě, a k tomu potřebujete mít dostatečné zásoby železa. Pokud si doplňujete deficit železa tabletami, zvolte si takové formy, které vám efektivně doplní železo, aniž byste ohrozili vaši střevní mikrobiotu.

Preparáty se železem obsahují dva typy železa

První je nehemové minerální železo, které se ve střevě velmi málo vstřebává (cca 5-10%) a nevstřebaný zbytek železa (90%) prochází dále zažívacím traktem a ovlivňuje střevní mikrobiotu. Nevstřebané železo je růstovým faktorem patogenních bakteriálních kmenů Bacteroides spp. či Roseburia, které se jinak bez železa nemnoží. Naopak zdraví prospěšné Lactobacily a kmeny rodu Enterobacteriace ke svému množení železo nevyužívají.

Rozdíl mezi přírodním železem a minerálním železem.

Druhý typ je železo vázané přímo v tělu vlastním hemoglobinu. Toto železo má výhodu, že se vstřebává až z 50%, tudíž nevstřebané množství je mnohem menší, než u nehemového železa. Výhodou hemového železa je i to, že zvyšuje vstřebávání i minerálního železa, pokud jsou oba tyto typy železa užity současně.

Vyberte si produkt s obsahem hemového železa

Buďte při výběru přípravku na doplňování železa obezřetní, protože hromadění železa ve střevě může kromě typických trávicích obtíží vážně škodit vaší střevní mikrobiotě a snížit tak i vaši imunitu.

Jak si tedy správně vybrat? Naštěstí v současnosti existuje přípravek s obsahem fortifikovaného přírodního hemového železa. Díky lepšímu vstřebávání je celková dávka železa v takové tabletě výrazně zredukována na 18 mg ve srovnání s přípravky s nehemovým železem. Zároveň je díky mnohem vyššímu vstřebávání železa ve střevě zaručena vysoká účinnost a efektivní doplňování železa do těla. Doplňování hladiny železa bude díky tomu rychlejší, efektivnější s normální střevní mikrobiotou a bez trávicích obtíží.

Revoluční doplněk stravy Globifer forte byl vyvinut vědci v zemi známé svým blízkým vztahem k přírodě – ve Švédsku. Obsahuje fortifikované hemové železo a je vhodný i pro těhotné ženy, děti od 12 let a celiaky. Můžete jej užívat v kombinaci s jinými léky. Díky Globiferu forte budete mít méně nevstřebaného železa ve střevě, čímž si zachováte zdravou střevní mikrobiotu, která je pilířem silné a bojeschopné imunity.

Globifer forte s obsahem fortifikovaného přírodního hemového železa je doplněk stravy, který zakoupíte v lékárně (nebo online lékárně) bez lékařského předpisu. Doplňte si hladinu železa pomocí doplňku stravy Globifer forte tak, abyste si svou imunitu zachovali v dobré kondici.