Nedostatkem železa může trpět každý. Jak to poznat a jak léčit?

Býváte často unavení, zadýcháváte se, buší vám srdce, vypadávají vám vlasy, lámou se vám nehty nebo trpíte nespavostí? To jsou jen některé z příznaků nedostatku železa. Je jich mnohem více a všechny dokazují, že železo k životu potřebujeme. Přitom způsobů, jak o železo v těle přicházíme, je také spousta. A měli bychom si na ně dát pozor.

Jednoduše řečeno – k nedostatku železa v těle se snadno dopracujeme například jeho nedostatkem v jídle, pokud třeba omezujeme nebo ve svém jídelníčku vynecháváme maso. (Žít bez masa? Proč ne) Existují ovšem i další způsoby ztráty železa. Může se to stávat ženám při silné menstruaci nebo také komukoli, kdo třeba prodělal náročnou operaci s vyšší krevní ztrátou. Ztrátou železa trpí také lidé s hemoroidy, lidé, kteří krvácí do trávicího traktu, pacienti se záněty střev či Crohnovou chorobou, případně onkologičtí pacienti.

Železo z těla lze zkrátka ztrácet různými způsoby a v různém věku, dokonce i dětském. Je proto důležité sledovat u sebe symptomy tohoto nedostatku a případně železo náhradním způsobem doplňovat. Právě k tomu slouží přípravek GlobiFer forte, který to dokáže snadno a bez vedlejších účinků i bez jakékoli interakce s dalšími léky, které případně člověk užívá.

Jak nedostatek železa poznat?

Když vám chybí železo, poznáte to velmi často podle stavu, kdy se zadýcháváte nebo vám příliš buší srdce. Je to projev toho, že se vám v krvi nedostává hemoglobinu, který je odpovědný za přenášení kyslíku do tkání a orgánů. Bez železa prostě ubývá červených krvinek, a srdce se proto snaží ze všech sil.

Mezi další příznaky patří i výše zmíněná únava, což je pochopitelné. Můžete ovšem trpět také nespavostí a nechutenstvím, ztrácet svalovou sílu, mít otoky nohou a kotníků a výjimkou nejsou ani závratě. To všechno ovlivňuje železo, ačkoliv ho v sobě nemáme mnoho, jen zhruba tři až čtyři gramy. Je pro nás ale nezbytné. A pokud nám začne chybět, velmi brzy to poznáme.

K rizikovým skupinám patří ženy v premenopauze, ale také děti nebo adolescenti ve vývinu nebo lidé, kteří z nejrůznějších důvodů dodržují dietní režim. Překvapivě se ovšem může nedostatek železa projevit i u sportovců – právě kvůli jejich námaze a růstu svalové hmoty. To totiž vyžaduje vyšší přísun železa. Například u běžců hraje dokonce roli i to, že si při dopadu chodidla na zem způsobují takzvaný biomechanický stres, při kterém se rozpadají červené krvinky. Doplňovat železo se tak vyplácí i jim.

Přípravek GlobiFer forte je při nedostatku železa ideální. Na rozdíl od jiných suplementů netrápí jeho uživatele třeba zácpa, která se jinak často objevuje. Důležitý je také fakt, že pokud se k chudokrevnosti a nedostatku železa „dopracujete“, už se jich jen tak nezbavíte. Vyřešit aktuální nedostatek železa rychle a pouze jídlem, byť bohatým na železo, je náročné, dlouhodobé a možná i neuskutečnitelné. I proto je vhodné v takovém případě nasadit GlobiFer forte.

Minimální doba užívání GlobiFeru forte by měla být tři měsíce, ale doporučuje se raději delší čas. Při akutním nedostatku železa je možné užívat i dvě tablety denně.