Žít bez masa? Proč ne, ale dávejte si pozor na železo.

Stále více lidí mění své stravovací návyky. Maso buď omezují, úplně vynechávají, nebo se stravují dokonce vegansky. Přináší to ovšem nutnost hlídat si lépe svůj jídelníček a také přísun nutných vitamínů a dalších složek potravy, aby tělo nestrádalo. Jedním z rizik je přitom nedostatek přísunu železa. Naštěstí je to dnes možné jednoduše vyřešit různými doplňky stravy.

Ať už maso nejíte z etických, ekologických, nebo z jakýchkoli jiných důvodů, do běžné lidské stravy patřilo po tisíce let. Ne, opravdu není nutné ho jíst a je to dozajista volba každého z nás, ale přináší to jisté svízele, na které by každý flexitarián, vegetarián či vegan měl myslet. Omezováním masa totiž lidské tělo přichází o jisté látky, které je nutné doplnit jinak. Mohou to být bílkoviny, různé druhy vitamínů, také mastné kyseliny, vápník a v neposlední řadě i železo, které zkrátka k životu nezbytně potřebujeme. Právě maso je u člověka jeho obvyklým zdrojem.

Moderní doba ovšem nabízí i moderní řešení. Stejně jako všechny výše uvedené složky lze i železo nahradit. Přípravkem, který to dokáže i bez vedlejších účinků (zácpy či podráždění střev), je GlobiFer forte, doplněk stravy přírodního původu. Jde o železo s hemoglobinem, které nahrazuje jeho případný nedostatečný příjem v běžné potravě. Přípravek je vhodný i pro celiaky, protože neobsahuje lepek.

Pokud snižujete konzumaci masa, lze železo získat i rostlinnou stravou, ale má to několik háčků. Z čistě rostlinné stravy se železo do těla vstřebává podstatně hůře než z masa. Maso můžete podle nejrůznějších zdravotních studií nahrazovat například fazolemi, čočkou, hrachem, sójou, mnoha obilovinami, slunečnicovými semínky, kešu ořechy, brokolicí, zelím, špenátem a třeba rajčaty a mnoha dalšími rostlinami a plody. To jsou všechno potraviny, které železo rovněž obsahují, ale jak už bylo řečeno, tělo z nich nutné železo vstřebává podstatně méně než z masa.

K čemu je železo v těle?

Proč vlastně potřebujeme železo? V těle ho není mnoho, ale je pro nás životně nezbytné. Máme ho v sobě asi tři až čtyři gramy. Důležité je, že ho v sobě nosíme především ve formě hemoglobinu, bílkoviny odpovědné a nutné pro přenášení kyslíku do našich tkání a orgánů. Je základním prvkem pro tvorbu červených krvinek. Bez železa zkrátka nemůžeme existovat. Jen mimochodem – existuje dokonce Mezinárodní den nedostatku železa, který tento problém každého 26. listopadu pravidelně připomíná.

A co se stane, pokud se nám železa v těle nedostává? Jak už bylo výše řečeno, nedostatek železa souvisí s krví a říká se mu chudokrevnost (odborně anémie). Ta má mnoho nepříjemných i nebezpečných projevů. Býváme unavení, ztrácíme svalovou sílu, míváme i závratě, trpíme nechutenstvím či otoky kotníků a nohou.

Zřejmě nejtypičtějšími příznaky je bušení srdce a dušnost. Oba příznaky spolu souvisí – srdce nezvládá pumpovat málo okysličenou krev, a člověk se tak i v klidném stavu zadýchává. Lidé trpící chudokrevností, tedy nedostatkem železa, nemají často ani klidný spánek, protože tělo automaticky přivádí kyslík k těm nejnezbytnějším orgánům a tkáním.

Pokud na sobě takové příznaky pozorujete – třeba i kvůli omezování spotřeby masa –, je vhodné zvážit, zda nepotřebujete jeho nedostatek kompenzovat užíváním suplementů, tedy doplňků stravy, které vám jeho „správnou hladinu“ vyrovnají. Správně by ho měl (podle doporučení vyhlášky Ministerstva zdravotnictví) člověk denně užívat 14 až 20 miligramů.

Doplněk stravy GlobiFer forte má tu výhodu, že se díky obsahu přírodního hemoglobinu ve střevě lépe vstřebává a lidské tělo jej velmi dobře snáší. Je dokonce ideální pro těhotné a kojící ženy. Nevyvolává také například zácpu, která se u jiných přípravků projevuje.