Pravidelná kontrola hladiny železa v krvi neboli upgrade vašeho životního stylu?

Železo je pro každý organismus nezbytné a z různých důvodů občas trpíme jeho nedostatkem (Nedostatkem železa může trpět každý). Dnes už je možné jeho příjem zvýšit potravinovými doplňky, ovšem některé přípravky mají nežádoucí účinky, a lidé je proto přestávají užívat. Tím se ovšem jejich problém neřeší, ale naopak přetrvává.

Nedostatek železa v těle velmi často trápí ženy se silnou menstruací nebo ženy v premenopauze, případně těhotné. Nejsou jediné, málo železa mají z nejrůznějších důvodů i další lidé, třeba kvůli náročné operaci nebo střevním problémům. Potíže mají někdy i sportovci, protože se jim železa nedostává kvůli rychlému nárůstu svalové hmoty.

Modelovým příkladem ovšem může být žena, která kvůli silné menstruaci nebo těhotenství trpí nedostatkem železa v těle. To lze celkem snadno zjistit z vyšetření krve u praktického lékaře a v laboratoři. Sice to nezní příjemně, ale je to velmi důležité, protože nedostatek železa v krvi se na našem zdraví podepisuje opravdu výrazně a může mít i vážnější následky.

Pokud vám lékař diagnostikuje nedostatek železa v krvi, je důležité začít doplňovat železo, například železo ve formě potravinových doplňků. Užívá se obvykle v podobě tablet.

Častý problém ovšem je, že pacienti tyto doplňky přestávají užívat kvůli jejich vedlejším účinkům. Ty se projevují například bolestmi břicha, zácpou nebo naopak průjmem. Není divu, že po něčem takovém člověk užívání vysadí.

Potíž je, že se tím problém s nedostatkem železa v těle nevyřeší. Dokonce ani tím, že by najednou začal pacient ve velkém konzumovat potraviny bohaté na železo. K těm mimochodem patří především maso a z něj významně vnitřnosti a především játra.

Takovému železu se říká hemové a jde o stejné železo, jaké máme v červených krvinkách, takže ho vstřebáváme výrazně lépe než třeba železo z rostlinné stravy.

I mezi rostlinami se ovšem dají najít poživatiny bohaté na železo – patří k nim třeba listová zelenina, luštěniny, obiloviny, sója, sušené ovoce nebo ořechy. Ale z rostlin bohužel získáváme železa mnohem méně než z masa. Takové železo se nazývá nehemové nebo ještě jinak – minerální.

Možným řešením všech těchto problémů je přípravek GlobiFer forte. GlobiFer forte obsahuje nejen minerální železo, ale i přírodní a lehce stravitelný hemoglobin. Čerpá tak výhody obou složek. Další výhodou je, že nezpůsobuje výše zmíněné zdravotní obtíže. Dokonce není nutné myslet ani na interakce s jinými léky, jídlem nebo nápoji, protože vůči nim nemá žádné omezující účinky. Snadno a rychle se vstřebá z trávicího traktu do krve.