Nedostatek železa a vypadávání vlasů? Ano, je to možné, jedná se totiž o spojené nádoby.

Při nadměrném vypadávání vlasů strávíme často nejvíce času testováním různých kosmetických přípravků. Ne vždy ale tyto preparáty k péči o vlasy stačí. Za tímto nepříjemným projevem našeho organismu může stát třeba i přílišná fyzická zátěž a také často opomíjený nedostatek vitamínů a minerálů v těle. 

Nadměrné vypadávání vlasů má na svědomí často opomíjené vypadávání vlasů

Proč při nedostatku železa padají vlasy?

Díky železu máme okysličené všechny orgány, neboť primárním úkolem železa je přenos kyslíku (železo je obsaženo v krvi, v hemoglobinu). Každý vlas má svůj přirozený cyklus, který zahrnuje růstovou fázi, fázi klidu a fázi, kdy vlas vypadne. Pokud máme málo železa, tělo logicky upřednostní okysličování nejdůležitějších orgánů jako jsou: mozek, srdce, plíce či další vnitřní orgány. Dodávky drahocenného železa se automaticky přesouvají z vlasových kanálků do oblastí potřebnějších pro život. Vlas tak ztratí svoji výživu a sílu a dojde k jeho vypadnutí.

Jak zjistím, že příčinou vypadávání vlasů je právě železo?

Nedostatek železa tělo signalizuje různými příznaky. Je velmi důležité tělu naslouchat a tyto signály zachytit včas. Mezi nejčastější projevy nedostatku železa

  • patří únava,
  • ztráta energie,
  • podrážděnost,
  • zadýchávání se,
  • bledost kůže a sliznic,
  • prskání koutků,
  • lámání nehtů,
  • a právě vypadávání vlasů.

Navíc u žen s ohledem na krevní ztráty během menstruace dochází k opakovaným ztrátám železa, které se můžou postupně více a více prohlubovat.

Jak zjistím, že má moje tělo nedostatek železa?

V případě nedostatku železa se neváhejte obrátit na svého lékaře.

Tento údaj se zjišťuje ze základního krevního testu. Zajděte za svým všeobecným lékařem, aby vám provedl základní krevní test. Z výsledků zjistíte, zda máte dostatečnou hladinu hemoglobinu v těle, případně lze z krve zjistit i stav zásob železa v játrech ve formě feritinu. Nejprve tělo ztratí zásobní železo ve formě feritinu v játrech, teprve poté následuje snižování hladin hemoglobinu v krvi. Pokud vám lékař zjistí nedostatek železa, měli byste jej efektivně do těla co nejrychleji doplnit. Hladinu feritinu si umíte zjistit i sami, prostřednictvím volně prodejného testu z lékárny. Normální stav je, když jsou i feritin i hemoglobin v normě.

Jak nejlépe železo do těla doplňovat?

Při doplňování železa vsaďte na to organické (hemové), tělu vlastní. Železo si náš organismus vytvořit neumí, proto jsme závislí na jeho pravidelném přísunu. Hlavním zdrojem železa by měla být strava. Při zvyšování zásob železa hraje významnou roli zejména červené maso. Nejen mírou obsahu železa, ale zejména mírou jeho vstřebávání do těla. Organické železo obsažené v mase dokonce pomáhá vstřebávat se i tomu anorganickému z rostlin, čemuž říkáme meat faktor.

Co dělat, když běžná strava nestačí?

V některých životních situacích či obdobích nám běžná strava naše potřeby železa nedokáže dostatečně pokrýt. Nedokážeme sníst tolik stravy a zejména ve správném poměru, abychom tělo zásobili dostatečným množstvím železa. Tehdy je dobré sáhnout po účinném výživovém doplňku, který hladinu doplní rychle a bez trávicích potíží. Oblíbený GlobiFer forte obsahuje kombinaci organického a anorganického železa a využívá tak synergického efektu této kombinace. Hladinu železa doplní za kratší dobu a bez zácpy, křečí či snížení celkové imunity. Revoluční doplněk stravy GlobiFer forte byl vyvinut v zemi známé svým blízkým vztahem k přírodě – ve Švédsku a vyrábí se v Německu. Obsahuje železo obohacené o hemoglobin a je vhodný i pro těhotné a kojící ženy, děti od 12 let. Neobsahuje ani lepek ani laktózu, mohou jej užívat lidé trpící celiakií, případně laktózovou intolerancí. Další výhodou je, že jeho vstřebávání neovlivňuje potrava ani nápoje ani příjem jakýchkoli léků.